Βλέπω όσα αγαπώ


Τι θέλουν οι οφθαλμίατροι να γνωρίζετε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

1. Η ΗΕΩ μπορεί να αναπτυχθεί σιωπηλά χωρίς πρώιμα συμπτώματα.

Στα πρώτα στάδια της ΗΕΩ, ενδέχεται να μην παρατηρήσετε αλλαγές στα μάτια ή την όρασή σας. Όμως μια έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία. Πώς μπορείτε λοιπόν, να είστε σίγουροι ότι θα διαγνώσετε την ασθένεια νωρίς χωρίς αυτή να παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα; Η καλύτερη «άμυνα» είναι να πραγματοποιήσετε μια ολοκληρωμένη εξέταση ματιών, ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτρέπει τους ενήλικες χωρίς συμπτώματα να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον έως την ηλικία των 40 ετών. Μετά την ηλικία των 65 ετών, είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις κάθε ένα έως δύο χρόνια. Αλλά μην περιμένετε μέχρι την ηλικία των 40 αν παρατηρήσετε προβλήματα με την όρασή σας ή έχετε δυσφορία στα μάτια.

2. Το οικογενειακό ιστορικό διαμορφώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη ΗΕΩ

Εάν έχετε στενό μέλος της οικογένειας με ΗΕΩ, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχετε από την ασθένεια. Πριν από την επόμενη οφθαλμολογική εξέταση, μιλήστε με την οικογένειά σας για το ιστορικό υγείας των ματιών τους. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ΗΕΩ θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να σώσετε την όρασή σας.

3. Οι θεραπείες για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο αποτελεσματικές από ποτέ

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να σταματήσουμε την ΗΕΩ να «κλέψει» την όραση των ασθενών. Η πιο προχωρημένη μορφή της ΗΕΩ, που ονομάζεται «υγρή» ΗΕΩ, επειδή προκαλεί διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι, συχνά προκαλεί τύφλωση. Χάρη σε σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της ΗΕΩ λιγότεροι άνθρωποι τυφλώνονται.

4. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ΗΕΩ. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης, την ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η ασθένεια. Εάν καπνίζετε, έχετε διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσετε από ΗΕΩ σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή. Τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο της ΗΕΩ. Τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από 20 χρόνια έχουν τον ίδιο κίνδυνο ΗΕΩ με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. 


5. Ο καθημερινός έλεγχος της όρασης στο σπίτι είναι αποτελεσματικός στην παρακολούθηση της εξέλιξης της ΗΕΩ

O πίνακας Amsler είναι ένα απλό γράφημα που τα άτομα με ΗΕΩ μπορούν να χρησιμοποιούν στο σπίτι για να ελέγξουν τυχόν αλλαγές στην όρασή τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάτε τον πίνακα Amsler 2-3 φορές την εβδομάδα. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τον πίνακα Amsler για να παρακολουθείτε την εξέλιξη και τον κίνδυνο απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ΗΕΩ.

6. Η φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της όρασής σας καθώς μεγαλώνετε

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να ωφελήσει τα μάτια σας. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο της «υγρής» μορφής ΗΕΩ κατά 70%. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο όλων των σταδίων της ΗΕΩ.

7. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την υγεία των ματιών. Μελέτες συνδέουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων με μειωμένο κίνδυνο ΗΕΩ. Άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την υγεία των ματιών είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ΗΕΩ και να διατηρήσετε την υγεία των ματιών, τρώτε τρόφιμα όπως: ψάρια κρύου νερού (όπως σολομός και τόνος), εσπεριδοειδή, λάχανο, ωμό σπανάκι, καλαμπόκι, μπρόκολο και μαυρομάτικα φασόλια.

Συμπληρώματα διατροφής και ΗΕΩ

Τα άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) μπορεί να επωφεληθούν από ένα συγκεκριμένο μείγμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ΗΕΩ. Για παράδειγμα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών των ΗΠΑ (National Eye Institute) δημοσιοποίησε τα ευρήματα της Μελέτης για την ΗΕΩ, την μελέτη ΑREDS. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών όπως: βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, μαζί με ψευδάργυρο σε συνδυασμό με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μείωσαν τον κίνδυνο απώλειας όρασης σε ασθενείς με προχωρημένη ΗΕΩ.

Γιατί η λουτείνη και ζεαξανθίνη είναι απαραίτητα συστατικά για τα μάτια σας;
Πώς βοηθούν;

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από επιβλαβή κύματα φωτός υψηλής ενέργειας, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες στο φως του ήλιου. Οι δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ΗΕΩ. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι εάν έχετε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που προκαλεί μείωση της κεντρικής όρασης, τα συμπληρώματα διατροφής με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης. Σημείωση: Πολλές μελέτες συνδυάζουν αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά με άλλα, όπως βιταμίνες C και E.

Χρειάζεται ο ψευδάργυρος για τα μάτια μας;

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την υγεία των ματιών. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι επίσης σημαντικό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος.

Πώς βοηθά;

Ο ψευδάργυρος βοηθά τη βιταμίνη Α να δημιουργήσει μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία προστατεύει τα μάτια σας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, επιβραδύνουν την εξέλιξη της ΗΕΩ.

Βιταμίνη Ε και η υγεία των ματιών μας

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε διάφορες μορφές. Η βιταμίνη Ε (άλφα-τοκοφερόλη) είναι η μορφή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας. Ο κύριος ρόλος της βιταμίνης Ε στο σώμα μας είναι η μείωση της οξειδωτικής βλάβης. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία ορισμένων τμημάτων του ματιού, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην οξειδωτική βλάβη. Η μελέτη AREDS για την ΗΕΩ διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Ε, μαζί με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε, βοήθησε τους ασθενείς που είχαν ενδιάμεσο στάδιο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένου σταδίου ΗΕΩ κατά 25%. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Ε για να συζητήσετε τη σωστή δόση, τις πιθανές παρενέργειες, καθώς και άλλες θεραπείες.