Έχετε ΗΕΩ; Προστατεύστε την όρασή σας με ένα τεστ Amsler

Εάν έχετε εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα, μια απλή ρουτίνα, που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την όρασή σας.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (ΗΕΩ) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς του ματιού που σας επιτρέπει να βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες. Η ωχρά κηλίδα δίνει την κεντρική όραση, βοηθώντας σας να αναγνωρίσετε το πρόσωπο κάποιου, να χρησιμοποιήσετε μια βελόνα ή να δείτε τους δείκτες σε ένα ρολόι που δείχνουν τον χρόνο.
Η πιο κοινή μορφή της ΗΕΩ είναι γνωστή ως «ξηρά» μορφή. Μικρά κίτρινα ή άσπρα κομμάτια λιπαρών πρωτεϊνών που ονομάζονται drusen συχνά σχηματίζονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Τελικά, η ωχρά κηλίδα μπορεί να γίνει πιο λεπτή και να σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Η «ξηρά» μορφής της ΗΕΩ μπορεί τελικά να μετατραπεί σε «υγρής» μορφής ΗΕΩ - μια πιο σοβαρή μορφή αυτής της ασθένειας που μπορεί να μειώσει περισσότερο την όραση.
Η όραση στα άτομα με ΗΕΩ συνήθως μειώνεται σταδιακά, οπότε μπορεί να μην γνωρίζουν πόση όραση έχουν χάσει. Γι 'αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ειδικό τεστ που ονομάζεται πίνακας Amsler για να ελέγχουν την όρασή τους 2-3 φορές την εβδομάδα. Η χρήση αυτού του πίνακα Amsler είναι απαραίτητη για την εύρεση οποιωνδήποτε αλλαγών της όρασης που δεν είναι προφανείς.

Χρησιμοποιήστε τον πίνακα 2-3 φορές την εβδομάδα

Ο πίνακας Amsler είναι ένα απλό τετράγωνο που περιέχει ένα μοτίβο πλέγματος και μια κουκκίδα στη μέση. Αυτός ο πίνακας, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να δείξει προβλήματα στο οπτικό σας πεδίο που δεν είχαν γίνει αντιληπτά.

Πλέγμα Amsler


Για κάποιον με ΗΕΩ, ένα πλέγμα Amsler μπορεί να φαίνεται να έχει κυματιστές γραμμές ή κενά σημεία.

Για να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα Amsler, ακολουθήστε αυτά τα βήματα 2-3 φορές την εβδομάδα:
1. Φορώντας γυαλιά που συνήθως χρησιμοποιείτε για να διαβάσετε, κρατήστε το πλέγμα 30 έως 40 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας σε καλό φως.
2. Καλύψτε το ένα μάτι.
3. Κοιτάξτε απευθείας στην κεντρική κουκκίδα με το ακάλυπτο μάτι σας και κρατήστε το βλέμμα σας επικεντρωμένο σε αυτό.
4. Ενώ κοιτάζετε κατευθείαν την κεντρική κουκκίδα, παρατηρήστε στην πλευρική σας όραση εάν όλες οι γραμμές του πίνακα φαίνονται ευθείες ή εάν τυχόν γραμμές ή περιοχές φαίνονται θολές, κυματιστές, σκοτεινές ή κενές.
5. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα με το άλλο μάτι.

Εάν παρατηρήσετε τυχόν περιοχές του πίνακα που εμφανίζονται πιο σκούρες, κυματιστές, κενές ή θολές, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας. Ο οφθαλμίατρός σας θα ελέγξει για να δει τι συμβαίνει με την ωχρά κηλίδα και θα ξεκινήσει θεραπεία, εάν χρειάζεται.
Θυμηθείτε: κάνοντας αυτήν την απλή εξέταση των ματιών στο σπίτι, 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την όρασή σας.