Τι πρέπει να
γνωρίζετε για την
εκφύλιση της
ωχράς κηλίδας

Τι είναι η
εκφύλιση της
ωχράς κηλίδας;

Έχετε ΗΕΩ;
Προστατεύστε
την όρασή σας με
ένα τεστ Amsler

Χρήσιμες πηγές
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Υπάρχει μια ανησυχητική έλλειψη πληροφόρησης όσον αφορά την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (ΗΕΩ). Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένους. Η ασθένεια αυτή βλάπτει την κεντρική όραση και περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάζει, να γράφει και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που δεν γνωρίζουν την ασθένεια αυτή, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας όρασης. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να προστατεύσουν την όρασή τους με οφθαλμικές εξετάσεις ρουτίνας και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Νέες θεραπείες και προληπτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ΗΕΩ να αποφύγουν την απώλεια όρασης.

Μάθετε περισσότερα

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι μία πάθηση του αμφιβληστροειδή σας. Συμβαίνει όταν ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα παθαίνει βλάβη.
Αν πάσχετε από ΗΕΩ χάνετε την κεντρική σας όραση. Δεν μπορείτε να δείτε ακριβείς λεπτομέρειες, αν κοιτάτε κάτι κοντά ή μακριά. Όμως η περιφερειακή σας (πλευρική) όραση θα εξακολουθεί να είναι φυσιολογική. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι κοιτάζετε ένα ρολόι με δείκτες. Με την ΗΕΩ, μπορεί να δείτε τους αριθμούς του ρολογιού αλλά όχι τους δείκτες.
Η ΗΕΩ είναι πολύ συχνή. Είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Μάθετε περισσότερα
Έχετε ΗΕΩ; Προστατεύστε την όρασή σας με ένα τεστ Amsler

Εάν έχετε εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα, μια απλή καθημερινή ρουτίνα, που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την όρασή σας.

Η όραση στα άτομα με ΗΕΩ συνήθως μειώνεται σταδιακά, οπότε μπορεί να μην γνωρίζουν πόση όραση έχουν χάσει.
Γι 'αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ειδικό τεστ που ονομάζεται πίνακας Amsler για να ελέγχουν την όρασή τους κάθε μέρα. Η χρήση αυτού του πίνακα Amsler είναι απαραίτητη για την εύρεση οποιωνδήποτε αλλαγών της όρασης που δεν είναι προφανείς.

Μάθετε περισσότεραΧρήσιμες πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι που μπορούν να σας διαφωτίσουν περαιτέρω γύρω από την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας.

Μάθετε περισσότερα